Sietze de Vries

15-07-2024, 20.00 uur

Koepelkerk Veenhuizen

Sietze de Vries is internationaal werkzaam als concertorganist en kerkmusicus. Hij ontving zijn orgelopleiding onder anderen van Wim van Beek en Jos van der Kooy. Bij laatstgenoemde docent studeerde hij eveneens improvisatie, net als bij de illustere Jan Jongepier. Naast zijn bachelor en master diploma’s, is hij in het bezit van de bevoegdheidsverklaring I Kerkmuziek en de aantekening improvisatie.

Tijdens en na zijn studie aan de conservatoria van Groningen en Den Haag maakte hij naam door niet minder dan vijftien prijzen te winnen bij diverse orgelconcoursen. Een afsluitend hoogtepunt van deze periode was het winnen van het internationale improvisatieconcours te Haarlem in 2002.

In het nieuwe millennium nam de carrière van Sietze de Vries ook internationaal een hoge vlucht: hij concerteert, doceert en jureert in vele Europese landen, maar ook in de Verenigde Staten, Canada, Rusland, Zuid-Afrika en Australië. Als docent is hij verbonden aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen en hij is organist van de Groningse Martinikerk als opvolger van Wim van Beek. In zijn functie van artistiek leider van het Orgel Educatie Centrum Groningen, promoot hij het historische orgelbezit van de provincie, met als uitvalsbasis de Petruskerk te Leens.


Willeke Smits

05-08-2024, 20.00 uur

Koepelkerk Veenhuizen

Willeke Smits is organist van de Hooglandse kerk in Leiden. Ze is de vaste bespeler van het monumentale De Swart -Van Hagerbeerorgel en het laat 19e-eeuwse Father-Willisorgel.. Ook is de ze vaste begeleider van de Leids cantorij o.l.v. Hans Brons.

Willeke studeerde orgel bij Kees van Houten en Reitze Smits, kerkmuziek bij Bernard Winsemius en koordirectie bij Krijn Koetsveld aan het Utrechts conservatorium. Daarna deed ze vervolgstudies in koordirectie bij Joop Schets en piano bij Geoffrey Madge. Ze nam deel aan concoursen in Arnhem, Leiden en Nijmegen en in 2017 was Willeke finalist van de ‘International Sweelinck Competition’ in Amsterdam en Haarlem.

Willeke is als ambassadeur van het orgel actief als concertorganist in binnen- en buitenland, waarin een uitdagende programmering die uitgaat van het karakter van het instrument centraal staat. Daarnaast is ze actief als docent en muzikaal coach van jong tot oud, waarbij de weg het naar muzikaal speelplezier het doel is. Willeke was lid van de redactie ‘Psalmen anders’, een supplement bij het Liedboek Zingen en bidden in huis en kerk, dat in 2022 is verschenen. Melodieën van een aantal van deze nieuw bewerkte psalmen zijn van haar hand.

Sinds 2024 is Willeke lid van de Steering Committee van de Northern European Cathedrals Conference, waar professionals en belanghebbenden binnen Noord-Europese kathedralen en binnenstadskerken elkaar ontmoeten en de dialoog aangaan. De conferentie biedt een dynamisch platform voor het delen van inzichten, ervaringen en het stimuleren van ontwikkeling en vindt iedere twee jaar plaats in een wisselende Noord-Europese stad.

Willeke bracht diverse cd’s uit waarvan de cd met orgelwerken van Hendrik Andriessen een 10 kreeg in het blad Luister. Ze bracht een dubbel-cd uit met werken van Johann Gottfried Walther, ondergewaardeerd tijdgenoot van Johann Sebastian Bach, die met een 10+ in het blad De Orgelvriend werd geprezen. Een niet minder groot succes is de verschijning van ‘Happiness’, een cd waar je vrolijk van wordt! In 2022 is ‘SWEELINCK TO BACH’ verschenen, een cd met muziek van Sweelinck, Van Noordt, Reincken, Buxtehude, Böhm, Steigleder en Bach op het De Swart -Van Hagerbeerorgel uit ca. 1565/1637 van de Hooglandse Kerk in Leiden.


Pieter Pilon & JanKees Braaksma

19-08-2024, 20.00 uur

Koepelkerk Veenhuizen

Pieter Pilon & JanKees Braaksma

Jankees Braaksma studeerde blokfluit aan de conservatoria te Groningen en Amsterdam bij o.a. Jeanette van Wingerden en Kees Boeke. Met een stipendium van de stad Groningen studeerde hij middeleeuwse muziek aan de Schola Cantorum Basiliensis in Bazel (Zwitserland).

Hij behaalde met Super Librum de eerste prijs in het Van Wassenaer concours (1986) en was finalist in het Musica Antiqua Concours in Brugge (1987).

Met het in 1985 door hem opgerichte ensemble Super Librum trad hij op in veel Europese oude muziekfestivals.

Van Super Librum zijn een diverse Cd’s en het boek ‘Klinkende Klei’ over middeleeuwse muziek uit Groningen, verschenen.

Jankees was als docent blokfluit en ensemble middeleeuwen, renaissance en barok verbonden aan de Muziekschool te Groningen.

Pieter Pilon kreeg orgellessen van Piet Wiersma en studeerde vervolgens orgel aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen  bij Wim van Beek en piano bij Jan Marisse Huizing.

Kerkmuziek studeerde hij aan het koninklijk Conservatorium in Den Haag bij resp. Christiaan Winter en Jos van der Kooy. Hij verdiepte zich in liedbegeleiding (piano) bij Tan Crone.In 1988 behaalde hij voor orgel  Cum Laude het einddiploma Uitvoerend Musicus .

Na het eindexamen piano volgden er lessen(onder meer improvisatie) bij Albert de Klerk.
Hij werd prijswinnaar van het Nationale Orgelimprovisatieconcours(1992) in Bolsward .

Regelmatig geeft hij concerten als solist of in samenwerking met koren, instrumentale en vocale solisten. Als docent piano en orgel is hij verbonden aan het Centrum voor de Kunsten Zuid-Groningen en als repetitor en pianodocent aan de Stedelijke Muziekschool. Bij de Protestantse Gemeente in Winsum-Obergum verzorgt hij als cantor-organist  de begeleiding  van de gemeentezang. Tevens is hij hoofdorganist van de Protestantse kerk in Farmsum ( Delfzijl) en de vaste bespeler van het befaamde Lohman-orgel aldaar. Van het inmiddels gerestaureerde Lohman-orgel kwam in 2017 de eerste cd-opname uit op initiatief van de Stichting Groningen Orgelland.  Op deze cd speelt Pieter Pilon composities van o.a. Mozart, Mendelssohn, Schumann, Brahms en Albert de Klerk.