Dwazzie

16-02-2025, 14.30 uur

Brinkhof

Dwazzie brengt een jazzy programma ‘Huis op de Heuvel’ in Norg

Heerlijk genieten van een muzikale reis in een sfeervol programma over liefde en verlangen, over heimwee en hoop. Dat kan zondag 16 februari om 14:30 in MFC De Brinkhof te Norg. Dwazzie, de naam van het nieuwe Norger ensemble is Drents voor een beetje dwars, een beetje anders, een beetje dwaas. En in dit geval ook: een beetje jazzy. Want daar liggen de wortels van de vier musici van Dwazzie. Latin, jazz, Franse Chansons en (eigen) Nederlandstalige muziek. Femke Wolthuis (zang), Carlos Monteiro (contrabas), Marthje Nieuwenhuijs (percussie) en Eric Bergsma (piano) speelden met diverse formaties in binnen- en buitenland. Hoe bijzonder dat zij alle vier in Norg wonen, en elkaar daar als musici ontmoetten. Niet alleen hun muzikale smaak, maar ook hun namen bleken overeen te komen: de namen van de mannelijke helft van de groep betekenen ‘berg of heuvel’, en de namen van de vrouwen verwijzen naar ‘huis’. De naam voor het programma was daarmee ook snel gevonden: “Huis op de Heuvel”.


Eric Bergsma staat bekend als ‘de Oscar Peterson van het Noorden’. Hij studeerde piano en jazz-improvisatie aan het Koninklijk conservatorium in Den Haag. Eric was muzikale spil én huiscomponist van verschillende orkesten, waaronder Romanesca. Daarnaast componeerde en produceerde hij in samenwerking met Meesterschrijver Jacques Vriens twee landelijke jeugdmusicals voor de grote zalen. Samen met Femke Wolthuis vormde hij de cabaretgroep Typisch!, waarmee ze de Parnassos Cultuurprijs wonnen. Eric was tevens huiscomponist van de oer-talkshow Barend en van Dorp.


Femke Wolthuis, bekend van het RTL-ontbijtnieuws, het NOS-journaal en RTV-Noord, zingt al sinds jaar en dag in verschillende formaties. Als dochter van violist Willem Wolthuis (Pluche) werd de muziek haar met de paplepel ingegoten. Na haar theateropleidingen aan de Toneelacademie Maastricht, de Universiteit Utrecht en van Dublin speelde ze (naast haar televisiewerk) bij Theater Terra in musicals en televisieseries. Femke speelde in cabaretgroepen en had haar eigen cabaretgroep Typisch!, waarmee ze het Vechtfestival en samen met Eric Bergsma de Parnassos Cultuurprijs won.


Carlos Monteiro’s eerste kennismaking met een instrument was met een zelfgemaakte basgitaar toen hij 6 jaar oud was. Op het Conservatorium van Rotterdam studeerde hij jazz en latin jazz, en later aan het Conservatorium van Groningen behaalde hij zijn diploma Docent Muziek. welke functie hij in Norg bekleedt. Carlos heeft onder andere gespeeld in de big band van Charlie Green, het kwartet van Clarence Becton en Ramon Valle trio. Naast jazz heeft Carlos veel ervaring in de popmuziek. Hij heeft onder meer Herman Brood begeleid en gewerkt met de groep Postman. Ook begeleidde hij fadozangeressen, zoals Maria de Fatima en heeft in Afrikaanse muziekprojecten gewerkt.


Marthje Nieuwenhuijs Is een muzikale duizendpoot die dirigeert, zingt en verschillende instrumenten bespeelt. Aan de Universiteit van Amsterdam studeerde ze cum laude af in de etnomusicologie, waarvoor ze onderzoek deed in Brazilië. Op het conservatorium van Amsterdam studeerde ze slagwerk aan de jazzafdeling, en volgde ze de deeltijdopleiding Docent Muziek in Utrecht. Marthje geeft workshops percussie in Het Drents Museum en online lessen voor Zing Je Sterk (een cursus voor mensen met lange covid klachten). Ook coacht ze groepsdocenten op basisscholen en arrangeert ze liederen voor het Groninger Kinder- en Jeugdkoor.
De Brinkhof is vanaf 14:00 geopend en kaarten worden vooraf verkocht via www.cultureleraadnorg.nl (let op Vroege Vogelacties), DA Drogist Ina te Norg en Boekhandel Daan Nijman.


Insect en Hotel

16-03-2025, 11.15 uur

Brinkhof

Insect en hotel
Een vrolijke theatervoorstelling over insecten speciaal gemaakt voor kleuters. We werken met maskers en objecten komen tot leven.

Hoe komt het toch dat de laatste tijd geen insecten meer naar het hotel komen? Juffrouw mier komt iedere dag schoonmaken, maar heeft dit zin? De mestkever komt langs om de wc te ontstoppen. Het heeft allemaal geen zin. De eigenaar kan niets anders doen dan het hotel sluiten. Dan, op een dag komt het bloemenmeisje voorbij, door haar wordt alles anders.